Katalizátor tisztítás

Miért tömődik el a katalizátor?

A katalizátor felépítés kívülről egy lemez borítással kezdődik, mely első sorban a katalizátor védelmére szolgál. A lemez borítás alatt egy hőálló gyapottal bélelt úgynevezett méhsejtes kialakítású kerámia betét fekszik, ami a katalizátormag névre hallgat. A mag anyaga általában kerámia, ami erősen törékeny, ezért szükség van a megfelelő védőborításra a környezeti behatásokkal szemben.

A katalizátor védelmére, egy elasztikus fémfonattal rugalmasan rögzített lemezházba helyezik. A kerámiamagos katalizátorokban a falvastagság átlagosan 0.2 mm körül van, amelyre különböző nemesfémeket hordanak fel, amik majd a katalizátorban a kémiai folyamatot végbe viszik.

A kipufogógázok a (vékony réteg nemesfémmel előzetesen bevont) kerámia lemezeken keresztül kémiai reakciót váltanak ki a magas hőmérséklet hatására, ezáltal a káros anyagok (füstgáz) szénhidrogén és szén-monoxid tartalma átalakul vízgőzzé és szén-dioxiddá, a nitrogén-oxidok pedig átalakulnak nitrogén-dioxiddá.

Katalizátor probléma

Problémák merülhetnek fel amennyiben nem sikerült a katalizátornak átalakítani a gázokat. Ennek több oka lehet, például, elégetetlen üzemanyag kerül a katalizátorba, és a hő hatására a katalizátorban begyulladhat az el nem égett üzemanyag, és kiéghet a katalitikus anyag. A másik ilyen eset, amikor valamilyen motorikus hiba (kopott, beragadt, hibás szigetelésű dugattyúgyűrűk, stb.) miatt olajos üzemanyag kerül be, ilyenkor a járatok teljesen eltömődhetnek.

Miután megbizonyosodott arról, hogy a katalizátor eltömődött vagy megsérült, két lehetőség közül választhat a probléma megoldásához: távolítsa el a katalizátort vagy cserélje ki egy új készülékkel. Mindkét eset elég költséges megoldás. Az eltávolítás költsége 200 és 400 euró, a cseréje pedig – 500 és 1000 euró között változó.

Hogyan kerülhető el a katalizátor cseréje vagy eltávolítása?

Mi megoldást kínálunk a katalizátor Carbon Cleaner technológiával történő tisztításához, ami lényegesen olcsóbb, mint az eltávolítás vagy újra való cserélés költsége, és mindezt szétszerelés nélkül. Engedje, hogy a Carbon Cleaner tisztítsa meg a katalizátorát 45 perc alatt. A tisztítási eljárást minden évben vagy 30.000 ezer megtett kilométer után ajánlott elvégezni.

KAPCSOLATFELVÉTEL