A dióhéjas tisztításról

Amerikában már közel 8 éve alkalmazzák ezt a tisztítási eljárást , hazánkban az elmúlt 1-2 évben kezdett elterjedni, tehát nem új technológiáról van szó. Ez az eljárás minden dízel és benzin motornál alkalmazható!

Dízelmotoroknál:

A Dieseleknél a visszavezetett kipufogógáz által a szívó oldalra került kormot kell eltávolítani a szívósorból és a hengerfej szívó csatornáiból.

Felmerül a kérdés mikor kell alkalmazni?

A dízeleknél a gyakorlat azt mutatja, hogy 160-250 ezer km között már jelentős lerakódás van ezekben a motorokban.

Mik a hibajelenségek:

– hidegindításnál egyenetlen járás
– késve épül fel a töltőnyomás
– 1-1.5 literes túlfogyasztás 100 km-re vetítve
– sorozatos részecskeszűrő hibák
– jelentős teljesítmény vesztés
– szívósor csappantyú állító mechanizmus,

Ezek mind a részecskeszűrő, turbófeltöltő, EGR szelep korai tönkremeneteléhez vezethetnek, többnyire ezért is ajánlott elvégezni a tisztítást időben.

Problémás dizel motorok: – BMW N47-N57 motorok – 160.000 km fölött – Mazda 2.0-2.2 cd & skyactive diesel motorok – 160.000 km fölött – Opel – Isuzu 1.7 CDTI – 150.000 km fölött – Opel 2.0 CDTI motorok – 160.000 km fölött – Audi/VW/Seat/Skoda 1.6-2.0 CRTDI 2009-2014 – 200.000 km fölött – Audi/VW/Seat/Skoda 2.0 PDTDI – 200.000 km fölött – Kia 1.6 – 2.2 CRTDI – 160.000 km fölött – Fiat/Alfa Romeo 1.9 jtd és 2.0 mjet motorok – 160.000 km fölött – biztos van még egypár ami kimaradt a sorból

Benzinmotornál:

A benzines közvetlen befecskendezéses motoroknál a kartergáz általi lerakódást és /vagy a turbófeltöltő által visszajuttatott olajat kell eltávolítani a szívószelepekről.

Ritkábban de GDI motorokon is előfordul EGR szelep, ilyenkor még rosszabb a helyzet, mert nem csak olaj, de korom is kerül a szívó oldalra, ami ráég a szívószelepekre.

Közvetlen befecskendezéses benzin motoroknál a kokszosodásra utaló hibajelenségek:

– hideg indításnál égéskimaradás és egyenletlen járás

– melegen égéskimaradás

– teljesítmény vesztés

– túlfogyasztás

– keverék képzési hibák

– katalizátor idő előtti tönkremeneteléhez vezet

GDI (benzin közv. befecskendezéses ) motoroknál akár már 70-100 ezer km-nél is szükség lehet a tisztításra.

Problémás GDI benzin motorok: – Audi/VW/Seat/Skoda: összes FSI/TFSI/TSI motor (1.2, 1.4, 1.8, 2.0, 3,2, 3.6 VR6 4.0, 4.2) – legtöbb BMW N-es benzinmotorja – Kia és Hyundai GDI motorjai – PSA és BMW közös fejlesztésű 1.6 THP motorjának összes variánsa (BMW, Mini, Citröen, Peugeot, DS etc..) – Opelben és Alfa Romeokban használt közvetlen befecskendezéses benzinmotorok 1.9 és 2.2 JTS – biztos van még egypár ami kimaradt a sorból – extrém, problémát kiváltó kokszolódás akár 70.000 km-es futásteljesítménynél!

A dióhéjas tisztítástól és a komplett szívórendszer tisztítástól a járművek motorjai újra fellélegezhetnek legyen az dízel vagy akár benzines. Ilyen módon nem csak megelőzhetőek a súlyos kiadások, de hosszú távon jól, és takarékosan, megbízhatóan fog működni az adott motor a tulajdonos örömére.

Azok akik ezt a tisztítási módszert válasszák és pénzt áldoznak megtapasztalhatják, hogy milyen az igazi korom mentes jól működő motor, akár csak az új!

Az árak függnek típustól, fútásteljesítménytől, és az sem mindegy mennyi időt vesz igénybe a szívó oldali alkatrészek le-fel szerelése, mennyi segédanyagot és munkaidőt igényel az alkatrészek tisztítása, illetve milyen tömítéseket, egyéb segédanyagokat kell cserélni a munka becsületes elvégzéséhez!

Árajánlat kérés üzenetben vagy telefonon lehetséges pontos jármű típus megadásával!

Miért jó a dióhéjas tisztítás?

A dióhéjas tisztítás tökéletes megoldás lehet a koromlerakódásos szívó csatorna megtisztítására. Az eljárás visszaállítja a gyári keresztmetszeteket és eltünteti a lerakódásokat a szívószelepről, anélkül, hogy a hengerfejet le kelljen venni. Számos, kifejezetten a közvetlen befecskendezéses modern motorokkal rendelkező gépjárművek problémája a szívó oldali szívócső, illetve a szívó csatorna elkokszosodása. Környezetvédelmi okokból a kartergázt és a kipufogógázt is visszavezetik a szívócsatornán keresztül a motorba, emellett benzines motoroknál is alkalmazzák a közvetlen benzinbefecskendezést.

Ezek hátránya, hogy a szívószelepeket és a hengerfej szívócsatornáját az üzemanyagpermet már nem tisztítja, így ezekre lerakodnak a kartergázban és a kipufogógázban található részecskék. A lerakódások akadályozzák a szívószelep mozgását, csökkentik a keresztmetszeteket. Ennek következtében csökken a motor teljesítménye, egyenetlen lesz a járása, de előfordulhat, hogy leváló koromdarabok kerülnek a hengerbe és a szelepek közé szorulva komoly problémákat is okozhatnak.

Tapasztalatok szerint 60-70 ezer kilométeres futásteljesítményt követően már jelentős kokszlerakódás keletkezik. Az eddigi megoldást a hengerfej szétszerelése és mechanikus tisztítása, felújítása jelentette, de ez rendkívül hosszadalmas és költséges folyamat.

A dióhéj felülete elég kemény, súlya aránylag csekély, így a fémek és műanyagok károsítása nélkül kiválóan lehet eltávolítani a kokszos lerakódásokat, még ha azok teljesen rá is égtek a felületekre. Ezzel kíméletes, mégis tökéletes tisztítást lehet elérni. A hagyományos technológiákhoz képest sokkal kevesebb munkával és idővel jár, így költséghatékonyabb. A technológia lényege, hogy a dióhéj szemcséket nagy nyomású levegő segítségével a a lerakódásra irányítjuk, azok megtisztítják a felületet, úgy, hogy közben kárt nem okoznak.

Tisztítási folyamat

A dióhéj és a nagy nyomású levegő segítségével rövid idő alatt megszabadulhatunk a lerakódott koromtól.
Megtisztított szívósor: eltűntek a koromlerakódások, a szívósor szinte gyári állapotába került vissza. Összegzésként megállapíthatjuk, hogy ezzel a technikával egyszerű és költséghatékony a motortisztítás, ráadásul sokkal nagyobb mértékű tisztaságot lehet vele elérni, mint a hagyományos módszerekkel.

A Carbon Cleaning Center a dióhéjas tisztításon kívül még más technológiát is alkalmaz. A motor nem csak a szívósorból áll ezért a többi alkatrészeket is meg kell tisztítani a kipufogógáz által okozott szennyeződésektől, ezért tökéletes eredményt érünk el. Motortisztításhoz a Hydrogene Technologies gépét a HCC-5000 gépet használjuk. A piac leghatékonyabb gépével a turbó, dugattyúk, szelepek, porlasztócsúcsok, injektorok, gyertyák, dízel autóknál az Egr szelep, katalizátor, lambda-szondák, részecskeszűrő (DPF Fap) és a kipufogórendszert tisztítja meg.

Dízel autók részére egy külön részecskeszűrő tisztító gépet használunk a Bekis 4001+. Nagy teljesítménye és mérete miatt képes a legkisebb személyautó szűrőit a legnagyobb munkagépek, haszongépjárművek részecskeszűrőit gyári állapotra tisztítani. A motorok teljes szénmentesítése esetén 150 ezer kilométer garanciát vállal! A szerviz idejére akár csereautót is biztosítunk térítésmentesen!

KAPCSOLATFELVÉTEL